Het beroep van tekstschrijver roept soms nogal wat vraagtekens op. Want spreek je eigenlijk wel van een officieel beroep? De tekstschrijver wordt vaak ingeschakeld door bedrijven, ondernemers en particulieren, met als doel een stukje te schrijven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dat is dan ook precies wat het beroep zo uitdagend maakt. Je weet van tevoren nooit wat er van je verwacht wordt.
Overal teksten
Teksten kom je overal tegen. Op een website word je aan de hand van teksten veel duidelijk over de achtergrond en diensten van een bedrijf. Het is dus van uiterst belang dat die teksten goed leesbaar zijn. Er mogen geen fouten in zitten en grammaticaal gezien moet alles kloppen. Dat is het werk van een tekstschrijver. Omdat een bedrijf weet dat een tekstschrijver als professional omspringt met taal, kan hij die klus met een gerust hart uit laten voeren.
Websites, brochures, content en meer
De teksten die een tekstschrijver schrijft hangen vaak af van de opdrachtgever. Het kunnen brochures zijn, maar ook informatieboekjes of websites. Vooral financieel webcontent is momenteel erg in trek. Ook het schrijven van rouwteksten wordt vaak uitbesteed aan tekstschrijvers. Hoe dan ook, de tekstschrijver maakt van alles mee in zijn werk. Van reisverslagen tot clubblaadjes en van digitale handelingsplannen tot teksten over de productie van zeecontainers.
Tekstschrijver op het web
Hoe een tekstschrijver werkt kun je ervaren door de artikeltjes en blogjes te lezen op het weblog van een tekstschrijver. Hier ervaar je wat een tekstschrijver zoal doet gedurende zijn werk, wat er op zijn pad komt en welke verzoeken hij krijgt. In sommige gevallen zal hij zelfs voorbeelden van werkzaamheden plaatsen. Ook voor de kleine kneepjes van het vak en advies ben je hier aan het juiste adres. Door middel van reacties kun je met hem in contact komen. Steeds meer van deze blogs ontwikkelen zich.
Opleiding tot tekstschrijver
Een opleiding tot tekstschrijver is er niet echt. Hoewel de meeste tekstschrijvers ervaring hebben door het schrijven van journalistieke teksten, copywriting, reclameteksten of een clubblaadje, zijn er ook genoeg die zich zonder schrijversachtergrond op de pen storten. Tegenwoordig bieden LOI en NHA wel cursussen copywriting aan, hoewel dit vak toch nog wat verschilt van de tekstschrijver. Mocht je willen weten welke ervaring je tekstschrijver heeft, kun je altijd om een portfolio vragen. De meeste tekstschrijvers zullen dit graag met je delen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten